Koje žonglerske loptice da izaberem?

Zato što gotovo svake nedelje čujem ili pročitam gornje pitanje, odlučio sam se za jedan kratak vodič o žongliranju lopticama.

Prvo da razdvojimo žonglerske žogice u dve grupe. Prva su “Beanbagsi”, a drugoj grupi za sada nazovimo tvrde loptice.

Bitna razlika između “Beanbagsa” i tvrdih loptica (modeli Stage, SIL-X, rebound…) je u tome što su “Beanbagsi” mekši i potpuno punjeni sitnim zrncima.

Zapravo, početnici se najčešće odluče upravo za “Beanbagse”. Ako bih morao biti još precizniji u određivanju, najčešći izbor je među modelima. Basic Play i Beanbag Classic.

I među “Beanbagsima” postoje tvrđi modeli, ali bih ih prema iskustvu odmah preporučio iskusnim žonglerima, jer je njihov materijal prilično osjetljiv i brzo se troši pri stalnom padanju. Govorim o modelu Beanbag Premium i Beanbag Superior. Posebno Superior model, izrađen od baršuna, pruža stvarno fenomenalan prijem, tako da čak i žongleri koji bacaju 5+ žonglerskih lopti imaju potpunu kontrolu u rukama.

Kod tvrdih loptica, izbor je još raznolikiji i zapravo se razlikuje i prema stilu žongliranja.

Model Stage je loptica koju preporučujem svakom žongleru koji se “navikne” na “beanbagove” i želi isprobati nešto novo. Dobra strana tvrdih loptica je ta da su praktično neuništive i ne dolazi do značajne deformacije, kao što se događa s “beanbagovima” koji s vremenom postaju mekši.

MMX+ loptica je izuzetno stabilna i svakako pogodna za žongliranje s 5 ili više loptica. , Russian ball To je savršena loptica za žonglere koji tokom žongliranja uhvate lopticu na dijelu tijela, a zatim nastave sa žongliranjem., SIL-X loptica je idealna za žonglere koji tokom žongliranja uključe i elemente kontaktnog žongliranja., G-Force bouncing model je namijenjen žonglerima koji vole žonglirati protiv gravitacije 🙂

Ukratko, slično kao pre nekoliko godina, kada su nas svakih 2 kilometra uz put razveseljavale reklamne table s natpisom… “SVAKA IMA SVOJ FAKTOR,” ista priča je i s žonglerskim lopticama, samo dodamo riječ ŽONGLIRANJA i dobijemo natpis… “SVAK IMA SVOJ FAKTOR ŽONGLIRANJA.” 🙂