Žongliranje

Zašto žonglirati

Poslednjih 20 godina u Evropi se razvila kultura žongliranja koja se sve više širi. U žongliranju ima nešto egzotično,to je poseban i tajnovit svet. Deci nudi mogućnost spoznavanja i razvijanja lićne stvaralačke spretnosti i pokazivanja ostalima koje privlači žongliranje. Prvi cirkus za decu bio je osnovan dvadesetih godina prošlog veka u Nebrasci zaslugom oca Flanagana. Sličan projekat za mlade nastao je i u Španiji kao cirkus Los muchachos i poznat je u celom svetu.Slični projekti razvijaju se po celoj Evropi,jer su eksperimenti pokazali da deca učesnici imaju:

- smanjenu agresivnost

- povećan osećaj za međusobno druženje

- veću sposobnost koncentracije

- bolje rezultate u učenju

- bolju ravnotežu i povećanu koordinaciju

Osim toga žongliranje omogućava deci da budu aktivna umesto da pasivno sede npr. pred televizorom,nudi korist redovnog vežbanja i jedna je od retkih aktivnosti koje razvijaju desnu stranu mozga.

 

Žongliranje je zdrava i korisna aktivnost i za odrasle i odlična rehabilitaciona tehnika. Dovoljno je samo nekoliko minuta vežbe da bi se osećali dobro,vedrije i opuštenije. Žonglirati možemo na bilo kom mestu,time stimulišemo telo i mozak,povećavamo moć koncentracije,smanjujemo napetost i poboljšavamo gipkost,a za to vreme zaboravljamo na brige i teškoće. Kroz to umeće odrasli otkrivaju dete u sebi,smeju se i zabavljaju što je najbolja terapija.

 

Žongliranje je bogat i čudesan način igre sa predmetima raznih vrsta i oblika,očaravajuća umetnost dostupna svima, a ne samo " cirkusantima ",daje nam više samopoštovanja i vraća osećaj da nije potrebno biti ozbiljan 24 sata na dan.

 

061 615 64 76
info@talenti.rs
djordje.sadzak